Het Iraaks parlement stemde dinsdag tegen het geplande onafhankelijkheidsreferendum georganiseerd door de Regionale Koerdische Overheden, dat gepland stond op 25 september. De stemming heeft ook gevolgen op wettelijk gebied: de eerste minister van Irak kan nu zonder verdere wettelijke obstakels en regelgevingen verder werken aan het behoud van de eenheid van Irak.
Mohammed al-Karbouli: “Verschillende Koerdische politici verlieten het gebouw toen zij merkten welke kant de stemming zou uitgaan. De beslissing werd echter ondersteund door de meerderheid van alle parlementsleden waardoor dit geen probleem vormde.” De Koerdische politicus Majid Shingali zei reeds dat de Koerden deze beslissing niet ondersteunen en ook niet zullen aanvaarden.
Shingali: “De beslissing heeft geen enkele waarde en we zijn niet van plan er verder rekening mee te houden.” De Irakese eerste minister Haider al-Abadi had reeds voor de stemming aangegeven van mening te zijn dat het referendum volstrekt unilateraal en ongrondwettelijk is.
Vrees voor nieuw conflict
De Verenigde Staten en andere westerse naties vreesden dat het referendum zou leiden tot conflict met Baghdad en andere naburige landen. Een nieuw conflict in het gebied zou wel eens nefaste gevolgen gehad kunnen hebben voor de strijd tegen Daesh. De aandacht van heel wat landen in het gebied zou wellicht noodgedwongen verschoven zijn naar het blussen van die nieuwe brandhaard ten gevolge van het Koerdische referendum.
Zowel de Turken als de Irakezen, als de Iranezen en Syriërs, waren tegen het idee van een Koerdische onafhankelijkheid. Politici in Ankara noemden het referendum “een grote fout” en waarschuwden dat het referendum wel eens “onverwachte en nefaste gevolgen” zou kunnen hebben voor de regionale vrede en veiligheid.
Met een bevolking van zo een 5 miljoen mensen, heeft de regio van de Koerden in Irak reeds een zeer hoge graad aan autonomie. Het heeft zijn eigen parlement en leger, maar ligt in zwaar conflict met Baghdad over de verdeling van de oliewinsten en de controle over sommige gebieden, in handen van de Iraakse administratie.