Een senior-lid van de Gülenistische terreurgroepering FETÖ die ervan wordt beschuldigd het brein te zijn achter de couppoging in Turkije van 15 juli vorig jaar, zei tegen de Duitse media dat Duitsland hun nieuwe thuishaven zal worden.
Ercan Karakoyun, hoofd van de Stichting voor Dialoog en Educatie, een prominente en FETÖ-gelinkte organisatie die in Duitsland actief is, vertelde tegen de Duitse krant Die Zeit tijdens een interview dat “de Gülenbeweging niet in Turkije kan overleven.”
“Beweren”
FETÖ-leden verwijzen naar hun organisatie als de “Hizmet of dienst-beweging”. Ze beweren dat hun werk uitsluitend gericht is op onderwijs en liefdadigheid. In realiteit worden honderden militaire officieren, procureurs, rechters en bureaucraten in Turkije ervan beschuldigd samen te werken met FETÖ om zo de macht te grijpen. Karakoyun vertelde aan Die Zeit dat de groep een significante aanwezigheid heeft in Duitsland en dat nieuwkomers ” even actief en toegewijd zijn zoals in Turkije.”
Politiek asiel aan coupplegers
Volgens sommige media outlets heeft Duitsland politiek asiel toegekend aan een aantal Turkse militairen en hun families die diplomatieke paspoorten hebben en gelinkt zijn aan FETÖ.
In de nasleep van de dodelijke couppoging op 15 juli 2016, heeft Turkije uitermate hard gewerkt om FETÖ-leden wereldwijd te lokaliseren. Hierbij werd nadruk gelegd op de commerciële entiteiten van de terreurgroepering.
Arabische en Aziatische landen
In tegenstelling tot de Arabische en Aziatische landen, zijn er heel wat Europese landen die weigeren bepaalde personen uit te leveren aan Turkije. Ankara beschuldigt deze landen ervan terroristen te herbergen.