Een groep van tien jongeren die de saz bespeelden, een traditioneel snaarinstrument, ook wel bekend als een bağlama, hebben het podium moeten verlaten op een cultureel festival in de Duitse stad München. Dit gebeurde na bezwaren van bezoekers over het logo met de Turkse vlag. Dat meldt persbureau Doğan.

 

De groep, bekend als de ‘Drie Vijf Personen Groep’ (‘Üç Beş Kişi’ in het Turks), zou aanvankelijk in totaal 40 minuten spelen, maar de organisatoren vroegen hen naar verluidt om na twee nummers van het podium te komen.

Levent Ekiz, woordvoerder van de groep en lid van de Raad van Buitenlanders München, zei tegen de krant Hürriyet, dat de hoofd van de raad, Dimitrina Lang, hem vertelde dat sommige mensen die het festival bijwoonden ageerden tegen de Turkse vlag op het logo.

Incident

“Dit is een incident dat voor mij erg moeilijk is om te geloven. Dit is een vorm van discriminatie en racisme. Wij, als kinderen van München, kwamen hier om plezier te hebben. We hebben ons officieel geregistreerd [voor dit festival]. Iedereen weet dat onze vlag een plaats in ons logo heeft. Ik ben lid van de Raad van Buitenlanders. Er valt hier niets te politiseren”, zei Ekiz.

Identiteit

“Wat is er mis met het tonen van onze identiteit? Hier wordt een internationaal cultureel festival gevierd, terwijl identiteiten er verboden zijn. Niemand heeft het recht om de identiteit of afkomst van een ander in vraag te stellen, in het bijzonder het hoofd van de Raad van Buitenlanders. Deze overdreven reacties tegen Turkije moeten stoppen. Als deze haat nu de jeugd gaat uitsluiten, wordt de situatie kritisch”, voegde hij eraan toe.

Weken voorbereid

De jongeren hadden zich weken voorbereid op hun optreden en huilden toen ze het toneel verlieten, volgens Ekiz.

“Ze willen dat we zingen en het podium betreden, maar onder de voorwaarde dat we onze identiteit verbergen. De kinderen hadden zich zo lang voorbereid op dit programma. Er is hier onrecht gedaan”, zo besloot hij.

Hurriyet