Een 7.500 jaar oude vuursteen, die als onderdeel diende voor een prehistorische drilboor werd recent ontdekt in een archeologisch dorp in de noordwestelijke provincie Bursa.
Het prehistorisch gereedschap werd ontaard tijdens opgravingen aan de Aktopraklik site in de gemeente van Nilüfer. De site zou naar schatting 8500 jaar oud zijn. De archeologische opgravingen begonnen in 2004 en de artefacten van de site worden momenteel tentoongesteld in een open lucht museum in het ‘Archaeopark’.
Professor Karul
Professor Necmi Karul, van de Universiteit van Istanbul faculteit Archeologie, leidt de archeologische opgravingen en heeft verklaard dat de vondsten lijken te suggereren dat het gebruik van vuurstenen wijdverspreid was over heel Anatolië.
“Wij geloven dat de bewerkte stenen gebruikt werden als drilboor”, verklaarde Karul. De etnografische stalen die op de site genomen werden blijken ook deze claim te ondersteunen.
Decoratieve kralen
Een van die stalen zijn decoratieve kralen die gevonden werden tijdens de opgravingen. Na deze van dichterbij te hebben bestudeerd, is het meer dan waarschijnlijk dat zij bewerkt werden met het stenen gereedschap. De ‘Aktopraklık’ nederzettingen dateren van de 7e eeuw voor onze jaartelling.
Archeologen in Turkije doen regelmatig archeologische vondsten. Turkije is dan ook over de geschiedenis heen de thuisplaats geweest van verschillende volkeren.
Sabah