Turkse archeologen hebben een ongeveer 8600 jaar oud beeldje ontdekt tijdens opgravingswerken op de Yesilova heuvel, in de Turkse provincie Izmir.
Het hoofd van het opgravingscomité, Zafer Derin, liet weten dat er meer dan 200 belangrijke vondsten werden gedaan tijdens de opgravingen op de heuvel, waar zich een van de oudste stadsruïnes bevindt in de buurt van Izmir.
Het 5 centimeter hoge beeldje van een beer, is gemaakt van klei, en was een van de meer interessante vondsten. Aldus Zafer Derin.
Volgens Derin had het beeldje vermoedelijk de functie van een stuk speelgoed. Daarnaast zou het wel eens kunnen zijn dat het beeld eveneens gebruikt werd om kinderen meer vertrouwd te maken met het wilde dierenleven in de natuur rondom hen.
Andere vondsten
Een andere belangrijke vondst, gevonden tijdens diezelfde opgravingen, was een oude papfles voor een baby in de vorm van een kleine mus.
Derin: “De babyfles werd misschien gebruikt voor het geven van water of melk aan de baby´s. De babyfles zou bovendien een verklaring kunnen zijn voor het bekende spreekwoord, vaak gebruikt door moeders als hun kind geen melk wilt drinken: “Daar komt het vogeltje.” Het zou wel eens duizenden jaren geleden ontstaan kunnen zijn.
Een andere antieke vondst was een beeldje van een klein 8000 jaar oud huis wat van cruciaal belang is voor ons begrip van de Neolithische periode.
Izmir
Izmir, vroeger Smyrna, is een provincie aan de Turkse Egeïsche kust. De stad werd door de Grieken gesticht en werd daarna overgenomen door de Romeinen. Vervolgens kwam de stad in de handen terecht van Alexander de Grote om dan ten slotte terecht te komen in het Ottomaanse Rijk in de 15de eeuw. Vandaag is het gebied vooral bekend voor zijn vele archeologische sites waaronder de Romeinse Agora van Smyrna, dat tegenwoordig te bezichtigen is als een openluchtmuseum. De heuvel van Kadifekale, of het Velvetkasteel, gebouwd onder de heerschappij van Alexander de Grote, verheft zich vandaag nog steeds boven de stad.