In de Centraal-Anatolische provincie Kayseri werden er fossielen ontdekt van holhoornigen die zo’n 7.5 miljoen jaar oud blijken te zijn. De holhoornigen (Bovidae) zijn de grootste familie van evenhoevige zoogdieren. Er zijn minstens 120 soorten in meer dan veertig geslachten en acht onderfamilies.

De archeologische opgravingen begonnen in de buurt van Çevril nadat een herder een fossiel had gevonden. De burgemeester van Kayseri, Mustafa Çelik, hield samen met Prof. Okşan Başoğlu en Prof. Cesur Pehlivan, een persconferentie waarin hij het nieuws bekendmaakte.

De aanwijzingen van de herder hebben wetenschappers aangezet om het gebied uit te kammen. “Onze wetenschappers zeiden dat deze fossielen uniek zijn in Turkije omdat ze volledig intact zijn,” haalde Çelik aan. Hij voegde toe dat de fossielen hoogstwaarschijnlijk van prehistorische olifanten zijn.

Professor Başoğlu van de Gazi-Universiteit zei dat Anatolië rijk is aan fossielen vanwege de geografische ligging. “Kayseri kan een knooppunt zijn van archeologische ontdekkingen. We zijn hier sinds vorige week actief bezig en hebben verbazingwekkende dingen gevonden,” zei de professor.

Pehlivan zei dat de fossielen naar schatting 7,5 miljoen jaar oud zijn. “Het onderzoek loopt verder. Dit is nog maar het begin. Ik denk niet dat het juist is om nu al te zeggen om welk dier het precies gaat. We kunnen wel al met zekerheid zeggen dat het gaat om een voorouder van de olifant,” aldus de professor.

Hurriyet

O.A.