Ongeveer 550 ex-parlementsleden, van zestien verschillende politieke partijen waaronder de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), de voornaamste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), hebben een “nee” campagne gelanceerd in aanloop van het referendum in Turkije op 16 april. 

Geleid door vier voormalige sprekers in het parlement – Hüsamettin Cindoruk, Kaya Erdem, Hikmet Çetin en Ömer İzgi – en bestaande uit voormalige parlementsleden, senatoren, vice-Eerste Ministers, ministers en partijleiders, zal de groep zijn campagne lanceren in de komende dagen door een persconferentie.

Hüsamettin Cindoruk

Cindoruk woordvoerder

Cindoruk, als oudste lid van de groep, zal de woordvoerder zijn van het initiatief, vertelde voormalig parlementslid Gönül Saray het dagblad Hürriyet op 6 april.

“Niet aan de zijlijn toekijken terwijl het parlement – dat de grootste kracht is van een democratisch parlementair systeem – buitenspel wordt gezet is een vereiste van de eed die we allemaal hebben afgelegd. Als de “ja” stem wint, zal ons land in een strijd om te overleven gesleept worden. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de republiek, stellen wij dit initiatief van veel verschillende wetgevers voor naar eigen goeddunken aan ons publiek. Er zit welwillendheid in ‘Nee’” stond er in de eerste mededeling.

Voormalig AKP minister zegt ‘Nee’

“De economie is de voorbije jaren achteruitgegaan aangezien alle macht in de handen van één persoon is gekomen in Turkije. Ik zeg ‘Nee’ tegen dit fenomeen”, zei Abdullatif Şener, die voordien diende als vice-Eerste Minister onder de AKP.

Links: Turks president Erdogan | Rechts: Abdullatif Şener

“Als alle autoriteit aan één persoon wordt gegeven op 16 april, zal Turkije alleen in de wereld komen te staan, de economie zal instorten, de crisis zal groter worden, fabrieken en werkplaatsen zullen dicht gaan. Er zal totale verwoesting zijn”, voegde Şener er aan toe.

Hurriyet