Een terrorist heeft in de Duitse stad Hanau het vuur geopend in twee shishabars. Minstens negen mensen kwamen daarbij om. Het gaat het om een extreemrechtse terreurdaad. De 43-jarige terrorist Tobias Rathjen en zijn moeder zijn dood teruggevonden.

Bij twee terreurdaden in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. Achteraf werd de terrorist dood aangetroffen in zijn woning, samen met het lichaam van zijn moeder die aan schotwonden overleed. Dat brengt de voorlopige dodentol op 11. Het Duits gerecht en deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth gaan uit van een terreurdaad met racistisch motief.

Hanau, Duitsland

De terreurdaden vonden plaats rond 22 uur ’s avond. Minstens negen mensen kwamen om. Vijf anderen zijn levensgevaarlijk gewond, zegt de politie. Sommige slachtoffers zijn van Turkse origine. De 43-jarige terrorist vluchtte na de schietpartijen naar zijn woning, waar de autoriteiten hem en zijn moeder dood hebben teruggevonden. Volgens de politie heeft hij zijn moeder gedood en zelfmoord gepleegd.

De vermoedelijke terrorist is geïdentificeerd als de 43-jarige Duitser Tobias Rathje. Volgens de Duitse politie had hij een jachtvergunning. Uit wat de terrorist op het internet gepost heeft, blijkt zijn haat tegenover Turken en Arabieren.

Volgens de Duitse krant Bild heeft de politie ook een brief in zijn huis gevonden. Daarin zou hij extreemrechtse standpunten uiten. Het federale parket heeft het onderzoek overgenomen, wat wijst op een terroristische motief.

Brief en bekentenis

In de woning zou een brief met bekentenis en een video zijn aangetroffen. Volgens de Duitse krant handelde de terrorist, Tobias, vanuit een ’rechts-radicaal motief’.

De Duitse autoriteiten spreken van een ’xenofobisch motief’ bij de 43-jarige dader. R. zou een afkeer van Turken en Arabieren hebben. “Federale aanklagers hebben het onderzoek in handen genomen vanwege het belang van deze zaak en de mogelijk xenofobe motieven”, aldus de Duitse autoriteiten.

De man heeft eerder een video opgenomen waar hij tekeer gaat tegen migranten uit Arabische landen en Turkije.

TRT