Tot 200.000 euro ingezet per hondengevecht

ANKARA – Bij de organisatie van een hondengevecht wordt soms tot 200.000 euro ($223.000) ingezet. Dat blijkt uit een presentatie voor de parlementaire onderzoekscommissie rond dierenrechten.

“Er wordt soms tot 200.000 euro ingezet bij hondengevechten. Het begint vanaf 50.000 Turkse lira ($8600). Het is spijtig dat de hondengevechten nog steeds onder de Wet op het Wangedrag vallen,” zegt Mehtap Özer, de voorzitster van een dierenrechtenorganisatie.

In het Turkse rechtssysteem wordt dierenmishandeling beschouwd als ‘wangedrag’, omdat dieren in de huidige wet gedefinieerd worden als “eigendom, niet als levende wezens.” Maar dierenrechtenactivisten proberen al geruime tijd de wetten te veranderen.

Er zijn zowat 200.000 mensen die regelmatig gokken op hondengevechten en momenteel worden er zowat 60.000 honden voor ingezet, aldus Özer in haar presentatie. “Dit kan gebeuren omdat het nog steeds niet als een misdaad beschouwd wordt. Bovendien blijft het fenomeen uitbreiden.”

Sommige hondeneigenaars dienen hun honden chemische stoffen toe zoals ecstasy, captagon en methamfetamines, zodat ze “beter zouden vechten,” zegt Özer. Soms, bijvoorbeeld wanneer methamfetamine wordt toegediend, loopt het dier blijvende psychologische schade op.

Volgens haar worden de gevechten georganiseerd onder de dekmantel van ‘schoonheidswedstrijden’. “De organisatoren krijgen gemakkelijk toestemming onder het mom van ‘schoonheidswedstrijden’. Eens de honden hun debuut maken, wordt het snel duidelijk wat ze waard zijn en ontstaan er regionale ploegen,” zegt ze.

“Na een reeks tornooien vechten de beste honden in een soort finale, die begint bij dageraad. Zo’n 200 honden moeten twee uur lang vechten. Er worden twee ploegen gevormd. De honden die niet willen vechten, worden doodgeschoten. Zo’n gevecht duurt minstens twee minuten en kan soms tot 40 minuten duren. Meestal overlijdt één van de dieren aan tekort aan adem; zijn longen falen.”

Hanengevechten

Özer had het verder over hanengevechten. “In 99 procent van de gevallen worden die gehouden onder het mom van activiteiten van een NGO die duiven en vogels beschermt.” Over heel Turkije zijn er ongeveer 2 miljoen mensen bij betrokken, zegt ze.

Hayriye Eren, hoofd van het departement Natuurbehoud en Dierenwelzijn in Nationale Parken, verklaarde voor de onderzoekscommissie dat ze eens een groep hadden betrapt op de bovenste verdieping van een luxueus appartementsgebouw in de hoofdstad Ankara.

“Dus het blijft niet beperkt tot bepaalde geledingen van de maatschappij, ook de elite doet eraan mee. We hebben hen op heterdaad betrapt op de bovenste verdieping van een flatgebouw… We hebben een boete van ongeveer 400.000 lira ($69.000) uitgeschreven.

Bron: Hürriyet

S.V.R.