Bijna 1,7 miljoen arbeiders zijn betrokken geraakt bij een arbeidsongeval in Turkije van 2003 tot 2017, terwijl bijna 17.000 gestorven zijn op het werk tijdens dezelfde periode. Dat verklaart een rapport voorbereid door de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij).

De bouwsector heeft het meeste aantal arbeidsongevallen gezien tijdens deze periode met 207.967 arbeiders, terwijl dit aantal voor alle sectoren 1,68 miljoen bedraagt. Dat staat in het rapport dat zich baseert op officiële cijfers, berichtte de krant Birgun op 1 mei.

Turkije wordt bekritiseerd voor haar slechte arbeidsveiligheid en het gebrek aan preventieve actie. Arbeidsinspectiediensten worden veel bekritiseerd omdat ze niet de nodige inspecties uitvoeren en maatregelen nemen om arbeiders te beschermen.

Gevaarlijkste sector

De metaalsector volgt de bouwsector op als gevaarlijkste sector voor arbeiders met 163.393 arbeiders die betrokken waren bij een arbeidsongeval.

Mijnsector

De mijnsector in Turkije telt ook veel arbeidsongevallen met 144.593 incidenten.

Accidenten in de Turkse mijnsector hebben eerder voor veel ophef gezorgd met het dodelijkste ongeval op 13 mei 2014 in Soma toen 301 mijnwerkers omkwamen. De mijnwerkers stierven aan koolstofvergiftiging na een explosie in een koolmijn van het Soma Koolmijnbedrijf in de westelijke provincie Manisa.

Bouwsector

In de bouwsector hebben 5121 arbeiders hun levens verloren in de afgelopen 14 jaar. Na de bouwsector komt de mijnsector met 2656 doden en de transportsector met 1651 doden.

Hurriyet